Housekeeping – úsek hotelových pokojů
Housekeeping – úsek hotelových pokojů
Lůžkovou část ubytovacího úseku řídí hotelová hospodyně – directrice, která je často odpovědná přímo řediteli hotelu a vedoucímu ubytovacího úseku.
Náplň práce directrice je následující:
– organizace práce na celém úseku a zejména úklidové služby na jednotlivých patrech a pokojích,
řízení a kontrola práce pokojských
– rozpis služeb všech svých podřízených, dbá na optimální pracovní vytíženost a respektuje
zákoník práce
– plán dovolených a zajištění chodu střediska ve dnech čerpání dovolené
– plán sanitárního úklidu a jeho plnění
– ve spoluprácí s vedoucím ubytovacího úseku vypracovává plán malování, tapetování,
generálního úklidu pokojů a oprav.
– hmotná odpovědnost za svěřené prostředky
– hospodárné a šetrné zacházení s pracovními pomůckami, úklidovými prostředky a pomocným
materiálem – kontrola jejich stavu
– seznamování pracovníku s nařízením o ochraně zdravá, bezpečnosti práce a o všech
hygienických a proti epidemiologických opatřeních a odpovědnost za jejich každodenní
dodržování včetně osobní hygieny
– odpovědnost za společenské vystupování pokojských (tichá, taktní obsluha)
– zabezpečení doplňkových služeb a zvláštních služeb pro hotelové hosty
– úschova nalezených věcí a odpovědnost za jejich předání
– řízení výměny prádla, doplňování a vybavení pokojů
– vedení evidence prádla – hotelové prádlo, osobní prádlo hostů
– evidence inventáře, organizace opravy poškozeného inventáře
– předepsané jednotné pracovní oblečení
– zajištění denního přehledu obsazenosti pokojů (příjezdy – zůstávající, odjezdy) za uplynulou
noc, který je předpokládán na recepci ke kontrole tržeb!
Hotelová hospodyně řídí činnost pracoviště podle pokynů vedoucího ubytování, případně samotného ředitele hotelu. Je v denním kontaktu s recepcí, kde získává přehled o ubytovaných hostech a předpoklad obsazenosti hotelu na další týden. Tyto informace slouží k řízení činnosti houskeepingu, Hotelová hospodyně spolupracuje i s dalšími úseky např. stravovací, technický.
Pro snazší komunikaci na úseku existuje:
→ označení důležitosti hostů – VIP = velmi důležití hosté
– HWC = handle with care – hosté vyžadující pozorné zacházení
→ aranžmá – ČP – čtvrtpenze / PP – polopenze DP – demipension / CP – celá penze nebo PC –
pension complete
→ barevná signalizace pro stav obsazenosti pokojů – zelená = volný, uklizený, k nabídce
– žlutá = obsazen
– červená = blokován, není možné nabídnout