Hotel
Hotel – nejméně 10 pokojů
Pension – nejméně 5, max. 9 pokojů
Hotelové řetězce
– na principu francheesingu
– např.: Ibis, Accor, Mariott, Renaissance, Holiday-Inn, apod…
– max. ****
Doplňkové služby
– stravování
– pořádání konferencí, školení, banketů
– solária, sauny, bazén, fitness, wellness…
– Rent-a-car
Pensiony mívají tyto služby jen skromné.
IX. Přednáška 4.12.2007
Stravování
– posuzuje se podle kvality, častoty, místa a gastronomického hlediska
– důležitá je hygiena a zdraví
– neexistuje jednotná klasifikace
– neoficiálně: cenové skupiny
Zařízení pro stravování: Restaurace, jídelny, samoobslužné jídelny, fast-food (stánky, kiosky, bufety), pizzerie apod.
Zařízení kulturně-stravovací: kavárny, bary, snack-bary, vinárny, kabarety apod.