Subjekty zajišťující stravovací služby
Stravovací služby jsou zajišťovány subjekty provgozujícími společné stravování a chápeme je jako poskytování pokrmů a nápojů bezprostředně připravených ke spotřebě.
FUNKCE RESTAURAĆNÍCH ZAŘÍZENÍ
– Základní stravování (snídaně, obědy, večeře)
– Doplňkové stravování (občerstvení)
– Prodej drobného spotřebního zboží
– Ve spojitosti s CR dochází ke spojení s ubyt. Službami, zajišťují tedy často i funkci sportovní a zábavní.
Z ařazení hostinského zařízení do určité kategorie poskytuje určitou informaci o typu a rozsahu služeb, které může účastník očekávat.
Podle dříve platné ON 735413 Ministerstva obchodu ČSR se hostinská zařízení členila do skupin (roku 1976-1993). Od roku 1994 se na podkladu Metodiky Evropského společenství začíná používat metodická pomůcka „Doporučení upravující základní ukazatele pro kategorizace hostinských a ubytovacích zařízení“. Základní rozdělení zařízení restauračního stravování do kategorií dle doporučené metodiky ES je následující:
Restaurace – dominantní prodej pokrmů a nápojů
– Restaurace
– Samoobslužné restaurace (jídelny)
– Motoresty
– Stánky prodávající občerstvení
– Železniční jídelní vozy a jiná zařízení pro přepravu osob
Bary – typický je prodej nápojů s možností různých forem zábavy
– Bary
– Noční kluby
– Pivnice
– Vinárny
– Kavárny
– Espressa
Doporučení charakterizuje jednotlivé druhy stravovacích zařízení na základě jejich minimální činnosti následovně:
Restaurace – obslužné hostinské zařízení zajišťující stravovací služby se širokým sortimentem pokrmů.
Pohostinství – modifikovaný typ restaurace v menších sídlech zajišťiující základní doplňkové stravování.