Nejčastější chyby v oblasti hygieny
Nejčastější chyby v oblasti hygieny
– potraviny se buď nechladí nebo se chladí nedostatečně
– potraviny se nedostatečně tepelně zpracovávají
– potraviny se příliš dlouho udržují teplé při teplotách pod +70°C
– zpracování a výdej příliš dlouho skladovaných potravin
– nedostatečná hygiena rukou
– výskyt nakažlivých onemocnění mezi personálem provozovny
– nedostatečně čisté pracovní plochy, přístroje a náčiní
– špinavé úklidové prostředky
– nedostatečné oddělení surovin při skladování a pracovních ploch pro zpracovávání
surovin a hotelových pokrmů
– míchání zbytků s čerstvě připravenými pokrmy
– nesprávná ochrana potravin během přípravy a skladování
Ekologické trendy v hotelovém provozu
Základní doporučení pro ekologická opatření v gastronomických zařízeních:
→ stavba by měla být situována na jich, jihozápad
→ budova nesmí být příliš členitá (efekt chladících žeber)
→ dokonalá izolace, větrný zdroj energie
→ 85% účinnost —, instalace termostatů
→ přirozené osvětlení, energeticky úsporná svítidla
→ umyvadla s průtokovým usměrňovačem
→ ekologicky vhodné prací a čistící prostředky
→ opouští se od jednoporcových balení od snídaňových výrobků až po sprchové gely a mýdla
→ třídění odpadů (sklo, papír, nebezpečné odpady,kov,..)
Obecně ochrana životního prostředí zahrnuje:
– snižování odpadu
– dodržování zákonných předpisů
– minimalizování spotřeby vody, energie
– spolupráce s veřejností
– školení zaměstnanců k této problematice
UNEP – program životního prostředí organizace spojených národů